Priča o Vasi brodu

Znate li priču o Vasi brodu?

Godine 1628. Vasa se otisnuo na svoje prvo putovanje i posle samo 1300 metara potonuo usred luke u Stokholmu. Ponos švedske ratne mornarice nije imao dovoljno balasta na dnu i pod naletom vetra nagnuo se toliko da je voda ušla kroz topovska okna.

Kako je Baltičko more specifično po tome što salinitet ne odgovara morskim crvima, tako velike gozbe svežim drvetom nije ni bilo. Vasa je na dubini od 32 m čekao pune 333 godine i ono što je izvađeno predstavlja 90% originalnog broda. Ronioci su iskopali 6 tunela ispod Vase kroz koje su provučeni čelični kablovi i pomoću dva pontona Vasa je u 18 etapa podignut na površinu. Postojala je zebnja da drvo neće izdržati proces podizanja.

Posle vađenja kompletan brod je zalivan polietil-glikolom kako bi se potisnula morska voda i drvo osušilo i učinilo otporijim. Prskan je hemikalijom 17 godina, a potom sušen 9 godina. I pored toga, Vasa ubrzano propada i ulažu se veliki napori da se drvo očuva.

Interakcija sa eksponatom je jedinstvena – iako na sam brod ne može da se uđe, Šveđani su izgradili muzej oko njega i samo za njega. Vasa je opasan šetalištem koje se prostire na tri nivoa uz koje se nudi i mnoštvo dodatnih sadržaja poput maketa, predmeta izvađenih sa Vasom kao i kopija palube u originalnoj veličini.

Advertisements